SSUUHH

Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka

O SSUUHH

Riječ predsjednika SSUUHH

Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka (SSUUHH) predstavlja krovni nacionalni središnji savez s ciljem organizacije provedbe uzgoja pasmine konja hrvatski hladnokrvnjak na području Republike Hrvatske sa sjedištem u Popovači (Sisačko – moslavačka županija).. SSUUHH je samostalna nestranačka organizacija dragovoljno udruženih udruga i ergela uzgajivača pasmine konja hrvatski hladnokrvnjak u Republici Hrvatskoj, radi zaštite i promicanja zajedničkih gospodarskih i interesnih ciljeva. Hrvatski hladnokrvnjak je autohtona pasmina konja koja je u periodu mehanizacije i danas informatizacije izgubila ulogu izvora radne snage i postala pasmina namijenjena za ekološku proizvodnji mesa i značajan čimbenik u očuvanju hrvatskih zaštićenih krajolika i biološke raznolikosti. Priprema Republike Hrvatske za ulazak u članstvo Europske Unije (EU) postavlja određene zahtjeve i na uzgoj konja u Republici Hrvatskoj. Sukladno uvjetima EU u provedbi uzgojnih programa ne samo konja nego i drugih vrsta domaćih životinja, zahtjeva se veći angažman uzgojnih udruženja. Kao krovno uzgojno udruženje autohtone pasmine konja hrvatski hladnokrvnjak SSUUHH osnovan je upravo iz razloga reorganizacije uzgoja konja i prilagodbe hrvatskog konjogojstva uzgoju konja u EU. Ujedno, prvo je krovno uzgojno udruženje prilagođeno prema novoj zakonskoj regulativi Republike Hrvatske (NN 164/04) koja regulira organizaciju i verifikaciju uzgojnih udruženja sukladno uvjetima EU.

U samo nekoliko godina postojanja Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka (SSUUHH) postao je samostalni nosilac uzgojnog programa naše autohtone pasmine konja hrvatski hladnokrvnjak. Od samog početka uspostavljena je suradnja s mnogim državnim institucijama, a najuža s Hrvatskim stočarskim centrom (HSC). Iz te suradnje proizašao je veliki broj pomaka kako u genetskom unaprjeđenju, tako i u promidžbi pasmine konja koju uzgajamo. U naš rad uključene su i mnoge druge institucije, npr. državne uprave, znanstvene institucije i drugi. Upravo uspješan rad, kao i važnost našeg djelovanja, kroz ovih nekoliko godina prepoznale su mnoge državne, znanstvene i stručne institucije. Hrvatski hladnokrvnjak pasmina je koja ima najveće uzgojno područje u odnosu na ostale pasmine koje su zastupljene u hrvatskom konjogojstvu, a proteže se od Istarske do Vukovarsko – srijemske županije.
SSUUHH kao krovna organizacija želi udružiti sve uzgajivače hrvatskog hladnokrvnjaka kako bi zajedničkim radom radili na genetskom unaprjeđenju, a sve to da u budućnosti što veći broj uzgajivača pronađe u uzgoju hrvatskog hladnokrvnjaka egzistenciju za sebe i svoju obitelj. Iskreno se nadamo da ćemo u tome i uspjeti.

Predsjednik SSUUHH
Vjekoslav Posarić

 

 

Riječ predsjednika Stručnog savjeta SSUUHH

Krajem 2003. godine Hrvatski stočarski centar (HSC) kao krovna stočarska institucija u Republici Hrvatskoj započeo je reorganizaciju konjogojstva i prilagodbu regulativama EU. Osamostaljivanje uzgojnih organizacija bio je temelj reorganizacije, a jedna od njih i ujedno najveća upravo je SSUUHH kojeg na stručnoj razini HSC i danas podržava.

U godišnjem izvješću o stanju konjogojstva za 2003. godinu prvi puta dali smo informaciju o trendovima u konjogojstvu EU u čije okvire će se uskoro uključiti i Hrvatska. Preorijentacija iz drugih stočarskih proizvodnji u uzgoj konja je najzanimljiviji podatak koji je zapažen u cijeloj EU. Upravo isto zapaža se posljednjih godina i u Hrvatskoj. Kroz godine rapidna povećanja broja vlasnika, uzgajivača, konja, te pasmina i uzgojnih tipova u Hrvatskoj, upravo to i potvrđuju. Sve to ukazuje da smo na dobrom putu u razvoju „hrvatske konjičke industrije“, te da kroz taj put iskoristimo sve naše prirodne resurse i kulturnu baštinu koja je zasigurno jedinstvena na svjetskoj razini.

Upravo u dijelu iskorištavanja prirodnih bogatstava važno mjesto zauzimaju autohtone pasmine konja hrvatski hladnokrvnjak i hrvatski posavac koje su i same dio naše kulturne baštine. Sisačko – moslavačka županija ima u odnosu na ostale najveći broj konja i kao takva dugi niz godina pomaže uzgoj konja, a prva je županija koja je pokrenula ujedno i najveći projekt u konjogojstvu ikada u Hrvatskoj. Na tome joj mogu zahvaliti i uzgajivači i aktualni konjogojski stručnjaci. Naš zajednički konačni cilj je ekonomski razvijeno konjogojstvo s puno uposlenih, posebice u ruralnim krajevima.

Predsjednik Stručnog savjeta SSUUHH
Mr.sc. Mato Čačić, dipl.ing.